Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hans Sandgren Jakobsen


Megosztás
Hans Sandgren Jakobsen
„Én csak szeretnék valamit megőrizni.”

A fa idővel egyre szebbé válik – csakúgy, mint egy jó design. De miért törekszünk arra, hogy klasszikust alkossunk? Hans Sandgren Jacobsenben is ez a vágy motoszkál minden egyes alkalommal, amikor belekezd egy új projektbe.

Kellemes találkozás Hans Sandgren Jacobsennel, aki pár nappal ezelőtt tért vissza Ordrupgaardból, ahol a Finn Juhl Építész Díjjal tüntették ki. Ezt a díjat minden évben átadják egy arra érdemes építésznek, designernek vagy bútorgyártónak.

.

„Ez nem egy ösztöndíj, amit valaki megszerez, ez egy megtisztelő kitüntetés a zsűri tagjaitól. Ez egy nagyszerű dolog” – mondja, miközben kávét készít. Az egykori állomásépületben vagyunk, mely ma Hans Sandgren Jacobsen és Jørgen Sloth építész stúdiója és műhelye. Jobbról rálátunk a Kattegat-ra, balról pedig Hans elképesztő bútorgyűjteménye tárul elénk; egy valódi design gyűjtemény. Számos modern klasszikusként emlegetett fa széken kívül találunk egy élénkpiros, minimál stílusú kanapét is.

Amiért Hans szíve dobog, az a fa. Még mielőtt eldöntötte volna, hogy designer lesz, bútorasztalosnak tanult. „A fa egy meleg, élő anyag, mellyel ha jól bánunk, tartósabb lesz” Stúdiója melletti műhelyében teszteli ötleteit és prototípusait. „Szerintem nagyon jó, hogy szakmai tapasztalataimat designerként is tudom kamatoztatni – ez lehetőséget nyújt számomra, hogy a gyártási folyamat minden részletét értsem, és esetleg apró változtatásokat végezzek, melyek mind a termék, mind pedig annak eladási árára hatással lesznek.” Hans fa iránti szeretete a családból ered. Már egész kicsi korában megismerkedett a fával, mint anyaggal – nyaranta sokszor besegített nagyapja koppenhágai ácsműhelyében. Mivel a papa a ’70-es években felhagyott mesterségével, Hans megörökölte eszközeit, és akár az iskola befejeztével el is kezdhetett volna kezdő bútorasztalosként dolgozni, ám ebbe végül csak tanulmányai elvégzése után vágott bele.

Amikor Hans elvégezte a bútorasztalos iskolát, tanulmányait a koppenhágai design iskolában folytatta. Tanulmányútjai során ellátogatott Japánba és az Egyesült Államokba is, ahol hosszabb időt töltött egy shaker közösségben. „Egyszerű és dolgos emberek”, így jellemezte őket. „Bútoraik akár 100 évig is eltartanak – keményen dolgoznak, és ez így van jól.” „Hiszem, hogy letisztult vonalakkal, egy-két egyszerű tárggyal békésebb otthont tudunk teremteni magunknak – különösen ebben a mai, felgyorsult világban” mondja a designer. Hans Sandgren Jacobsen az egyszerű skandináv designt kedveli leginkább. Hans a design iskola elvégzése után 7 évig dolgozott a Nanna Ditzelnél. Elnézve ezt a tiszta és egyszerű designt, amit például a Frederik hercegnek tervezett „Pingo” szék, vagy a már-már ikonná vált „Gallery” puff tükröz, beláthatjuk, hogy a nagy dán designbajnokok nem éltek hiába.

A ’klasszikus’ definíciója
„Gyakran kapok felkéréseket előre meghatározott feltételekkel – például az IDdesigntól – aztán mégis valami egészen mással rukkolok elő” mondja mosolyogva. „De ez is egy ok, amiért hozzám jönnek; de azért, hogy előrébb juthassunk, és sikeresek legyünk, ahhoz előbb meg kell őket győznöm az ötleteimről. Nem érzem magam idealistának, de szerintem az egyszerű dolgok használatuk során nagyszerűvé válnak.

„Minden alkotásom közben szívből remélem, hogy amit létrehozok, klasszikussá válik; ám ez nagyon nehéz. A jó design önmagában is megállja a helyét; nekem ritkán sikerül, de próbálkozom.
Valahányszor látom, amint kis csapatom emberek otthonain dolgoznak, boldog vagyok. Jó látni, hogy az emberek szeretik, és használják, amit alkotunk. Végül mindig a fogyasztó az, akinél használat során egy-egy bútor klasszikussá válik.” Az emberek szeretik Hans bútorait – nemcsak a vásárlók, de a kritikusok között is nagyon sikeres. A „vezetői szék” miniatűr változata – mely a Finn Juhl Építészeti Díjat testesíti meg – díszíti Hans Sandgren Jacobsen otthonát is.

 


 
HORIZONT

HORIZONT spisebord i massiv sæbebehandlet eg og ben i satin forkromet stål, B 100 x L 200 cm.


 
HORIZONT

HORIZONT skænk i sæbebehandlet egefiner og ben i satin forkromet stål, B 200 x d 50 x H 64 cm


 
SKAMLEN GALLERY

En moderne klassiker fra Hans Sandgren Jakobsen (forhandles ikke i IDEmøbler). Læs mere om Hans Sandgren Jakobsen på www.hans-sandgren-jakobsen.com