Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan tisztítsuk szőnyegeinket? - Lakberendezés blog

Szőnyegek ápolása - Milyen szempontokat vegyünk figyelembe tisztítás előtt?

Amennyiben tanácstalan vagy a frissen vásárolt szőnyeg ápolásával és tisztításával kapcsolatban, az alábbi cikkünk nagy segítséget nyújthat számodra. Mielőtt nekiállunk a tisztításnak, szükséges figyelembe vennünk, hogy milyen anyagú a szőnyegünk, hiszen ez nagyban befolyásolja a kezelhetőséget és a tisztítás módját.

 

1/A - Természetes gyapjú szőnyegek

Fontos, hogy 3 hónapig nem szabad porszívózni a természetes anyagú szőnyegeket. A gyapjú fonal sok elemi szálból van összefonva és nem minden szál kötődik bele azonnal a csomóba, erre időre van szükség amíg betömörödnek a lekötött szálak közé. Ezt pedig a használattal, a szőnyegen való járással segíthetjük elő, ha kevesebbet járunk rajta ez a szálhullás és törés akár 6 hónapig is eltarthat.

 

1/B - Viszkóz szőnyegek

Ezen szőnyegeknek már rövidebb időre (kb.2-3 hét) van szükségük, hogy szálaik tömörödjenek, filcelődjenek. A vásárlást követően előfordulhat a szálak hullása, de fontos megjegyezni, hogy ez nem a szőnyeg hibája, hanem a gyártás során lévő vágásnál, felületi nyírásnál elvágott szálak hullhatnak ki ilyenkor a szőnyegből. Ahogy a gyapjú szőnyegnél is, ebben az időszakban a viszkóz szőnyegek porszívózása sem javasolt. Természetesen ez idő után már bátran porszívózhatjuk őket, tisztítani pedig szőnyegtisztító habbal vagy foltspray-vel lehet.

 

1/C Kevert szálas szőnyegek 

Népszerű szőnyegváltozat, melyek tartalmaznak gyapjú és viszkóz anyagot is, így azokra is hasonlóképpen a korábban leírt tisztítási irányelvek vonatkoznak. Az IDdesign kínálatában a legtöbb szőnyeg ebben a kategóriában található meg.

 

Ápolás, tisztítás

Szőnyegünk szebb és hosszabb életű lesz, ha azt rendszeresen porszívózzuk, ezzel megelőzhetjük, hogy a szőnyegbe beivódjanak a szennyeződések a szálak közé, ahol az idő elteltével azok felhalmozódnak, és a felület kopását eredményezik. Érdemes a porszívózást a legkisebb fokozaton elkezdeni, szálirányban porszívózni, így kevésbé károsodik a szőnyeg felülete és a porszemcsék is így távolíthatóak el legkönnyebben. 

Minden szőnyeg esetében általánosságban elmondható, hogy óvni szükséges őket az erős napfénytől és a durva mechanikus hatásoktól, hiszen azok mind károsítják a szőnyeget. Ezen felül célszerű időnként megfordítva elhelyezni őket, hogy egyenletes legyen az igénybevételük.

 

Legfontosabb, hogy kifejezetten szőnyegtisztításra javasolt folteltávolítót alkalmazzunk, és nézzük meg, hogy az a mi szőnyegünk anyagára is használható-e. Mindenképpen egy kevésbé látható helyen teszteljük le, így megbizonyosodhatunk arról, hogy nem károsítja a szőnyegünk színét vagy anyagát. A tisztításhoz semmiképpen se használjunk sok vizet!

 

Amennyiben mégis folt keletkezik a szőnyegen, alapvető szabály, hogy gyorsan kell cselekednünk, ne hagyjuk, hogy a folt beszáradjon. Kiöntött folyadék esetében először itassuk le azt egy tiszta, fehér ruhával. Dörzsölni sohasem szabad, hiszen az növelni fogja a foltunk nagyságát. Felitatás után egy tiszta ruhával és szőnyegtisztítóval próbáljuk meg a foltot eltüntetni. Ne áztassuk el a felületet! Ha a foltot sikeresen eltüntettük, egy száraz papírtörlő segítségével itassuk fel a fennmaradó nedvességet. Makacsabb foltok esetében ismételjük meg a műveletet, amíg teljesen el nem tűnik a szennyeződés. 

 

Válogass a több száz szőnyegünk között a weboldalon, vagy látogass el bemutatótermünkbe ahol számos szőnyeget élőben is megtekinthetsz, illetve a szőnyegmintákat is áttekintheted a könnyebb választáshoz!
 

Böngéssz a kategóriák között:

 

GYAPJÚ SZŐNYEGEK

 

VISZKÓZ SZŐNYEGEK

 

KEVERT SZÁLAS SZŐNYEGEK

 

BŐR SZŐNYEGEK

 


Csatlakozz az ID-közösséghez!

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon és Instagramon, így naponta megtudhatod, mit történik az üzletünkben, elsőként értesülhetsz a legújabb termékekről, akciókról, a legfrissebb trendekről, valamint megismerheted gyártóink teljes kínálatát!

Tapasztalataid, javaslataid bátran oszd meg velünk!

Tartalomhoz tartozó címkék: Szőnyegek