Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan válasszunk kanapét? - Lakberendezés blog

Az alapok…

Mivel egy ülőgarnitúra, illetve kanapé vásárlása hosszú távra szól és jól megfontolt beruházás, a legfontosabb, hogy funkcionálisan, vagyis méreteit tekintve és ergonómiailag is megfeleljen az elvárásoknak. Vegyük számba, milyen igényeink vannak, hogyan szeretnénk használni az új bútort: hányan ülünk majd rajta, amikor összegyűlik az egész család, akarunk-e itt aludni napközben, illetve használnánk-e alkalmanként vendégágynak.

Kárpit szempontjából fontos végiggondolnunk, hogy tudunk-e vigyázni világos anyagra, vagy a gyerekek és háziállatok miatt inkább strapabíróbb szövetre van-e szükségünk. Ha nagyjából tisztáztuk az elképzeléseinket állítsunk össze egy fontossági sorrendet, mert előfordulhat, hogy kompromisszumot kell kötnünk. Ezután gondoljuk át, hogy mekkora a helyünk ahová szánjuk a bútort. Választhatunk egyenes kanapét, ’L’ alakú és ’U’ alakú kanapét vagy kinyitható ülőgarnitúrát.

Érdemes a padlóra kiragasztani a leendő bútorunk paramétereit, hogy térben is lássuk mennyire tapossuk össze a széleit, mennyire jelent nagy gondot megkerülni.

 

 

Tartósság….

Mivel a kanapé többféle anyagból áll össze, ha igazán jó minőségű, kényelmes és hosszú életű darabot szeretnénk vásárolni, akkor érdemes áldozni rá. A jobb minőségű kanapé vázszerkezete többnyire fémből vagy tömör fából készül, amelyre különböző komfortú szivacsot tesznek. Sokan jobban szeretik a nagy ún. süppedős kanapét, amire kényelmesen bekuckózhatunk tévét nézni. Idősebbek számára ajánlott keményebb párnázatú darabot választani, amiből könnyebb felállni.

Az ülőgarnitúrák másik sarkalatos pontja a huzat minősége. A szövetek tekintetében a tartósságot az ún. Martindale-szám jelzi. 20 000 feletti szám esetén beszélhetünk kárpitanyagról, 40 000 felett már jó minőségű kárpitanyagról, 60 000 felett pedig akár nagy igénybevételnek kitett helyeken is használható az adott szövet.

Egyes gyártóknál van lehetőség arra, hogy a kanapét levehető huzattal kérjük. Így van mód arra, hogy kimossuk vagy megunt kanapénkat felfrissítsük egy új huzattal.

 

Kanapéágyak vagy kihúzható kanapék

A kihúzható kanapék terén először is szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy kompromisszumot kell kötni. Mindenki fél a kihúzható kanapéktól, hiszen a funkcionalitás a design rovására megy sokszor. A kanapéágyak kinyitva nem kényelmesek és csak rövidtávon alkalmasak alvásra. Valójában viszont számtalan olyan kanapéágyat tudok bátran ajánlani, amely összecsukva akár egy csodaszép nappali tökéletes eleme tud lenni, ugyanakkor kihúzva tökéletes kényelmet biztosít és teljes értékű ágynak felel meg, hiszen ágymatrac van benne elrejtve.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kanapé Nappali