Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kezelési útmutató bútorszövetekhez

Az új bútorok általános használatáról

A bútorok használatára azért is kell odafigyelni, mert nincs két család, ahol egyformán használnák őket. A lefedett, festett és lakkozott felületek gyorsabban elhasználódnak azoknál a családoknál, ahol több vendég fordul meg, több a gyermek vagy kutyát illetve macskát tartanak, mint az egyszemélyes háztartásokban, ahol kevés időt töltenek otthon. 

A bőr és szövet felületeket mindig alaposan tisztítsa meg az izzadságtól, mivel az károsíthatja minőségüket. Ha így tesz, az meghosszabbítja a bútor élettartamát. Folt tisztításhoz, mosáshoz vagy ápoláshoz mindig ásványi anyag mentes vizet használjon, ezzel megelőzheti a kalcium foltok kialakulását. 

Sok család étkezik a nappaliban a dohányzó asztalnál TV nézés közben. Ezért különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a bőr és szövet felületeket rongálhatják az ételekből származó zsiradékok. Például a pattogatott kukoricából származó legkisebb mennyiségű zsiradék is elindíthatja a romlási folyamatot. Válasszon jó ellenálló képességű borítóanyagokat, melyek ellenállnak a fénynek és az erős dörzsölésnek, valamint kezelje megfelelő módon a bőr és szövet felületeket. A bútorokat rendszerint 120 kg-os (személyenkénti) terhelésre tervezik. Ezen a téren nincsenek szabványok, ezért nagyobb terhelésnek kitett bútorok estén konzultáljon az értékesítővel. 
Nem minden lakberendezési szövet van molylepke ellen is védő anyaggal átitatva, ezért ez a probléma se kerülje el figyelmét. Meg kell jegyezni, hogy a huzamosabb ideig használaton kívül álló bútorok ki vannak téve a molylepke veszélynek. Léteznek molylepke ellen védő anyaggal átitatott szövetek, de kaphatóak különféle ellenszerek is. Kizárólag a 100%-ig szintetikus anyagból készült anyagok nincsenek kitéve a molylepkék által jelentett támadásnak. 

A bútorszövetek kezeléséről

A bútorszövetek készülhetnek műanyagból, természetes vagy szintetikus anyagokból. Ne felejtse el óvni őket a napfénytől. A napfény minden bútorra hatással van, még a legszíntartóbbak is megfakulhatnak közvetlen napfény hatására. 

Műanyag és bőrhatású anyagok


Ezek az anyagok mind szintetikusak és más-más módon kell őket kezelni. A cigarettáról lehulló parázs beleolvad ezekbe az anyagokba és lyukat hagy maga után. A legtöbb anyag ellenáll a víznek illetve a szappanos víznek, de kérdezze meg a kereskedőt és kövesse a használati útmutatót. 

Gyapjú

A gyapjú szennyeződésálló és rugalmas. Az azonnal eltávolított parázs nem hagy nyomot az anyagon. Eleinte tapasztalhatjuk, hogy néhány felesleges szál kijön a gyapjúszövetből. Ez nem befolyásolja az anyag minőségét. 

Len

A len nagy ellenálló képességű anyag, bár az elrepedésre ez nem vonatkozik. Nem alkalmas nagyon puha párnák bevonására. Könnyen koszolódik. 

Pamut

A pamutnak erős az ellenálló képessége, de a rá nyomtatott mintánk nem állnak ellen a használatnak és a napfénynek. A durvább anyagok, mint például a farmer nyomot hagynak a pamuton. A rendszeres napi használatnak és sok napfénynek kitett bútorokhoz nem ajánlott ez az anyag. Flanelt csak kis használatnak kitett helyiségekben használjunk. A pamut anyagok tisztításával legyen óvatos, mert változhat a színe. A laza szövésű pamut anyagok nem alkalmasak bútorok bevonására. Lehúzható huzat esetén nézze meg a tájékoztatót mosás előtt, amennyiben nem talál ilyet, a szövet nem mosható. Kevés bútorszövet bírja a mosást. 

Szintetikus anyagok

A poliészter, a nylon, a polipropilén stb. strapabíró és könnyen kezelhető anyagok. A parázs kis lyukakat hagy rajtuk. 

A bolyhos bútorszövetek, mint például a velúr, színe változik, ha a fény más-más irányból esik rájuk. Ugyanez történik, ha a felület lenyomódik. Ez az ilyen anyagok sajátossága, nem hiba. A gyapjúvelúr jobb tulajdonságokkal bír, mint a szintetikus velúr anyagok többsége. A színváltozás nem hat ki a szövet tartósságára. 
A mikroszálas anyagok szintén szintetikusak, tartósak és könnyen kezelhetőek. Ezeket a szöveteket különböző elnevezéssel lehet kapni pl.: Alcantara. A legtöbb mikroszálas anyag meggyengül nedvesség hatására és folttisztításkor dörzsölésüket kerülni kell. Kövesse a használati útmutatót vagy kérdezze meg a kereskedőt. 

Az N.B. bútorkárpitok általában nem moshatók. Porszívózással és folttisztítással ápolhatók. A párnák huzatát soha ne távolítsa el a kereskedő megkérdezése nélkül. A levehető huzat nem minden esetben jelenti azt, hogy az mosható/tisztítható. Olvassa el a huzaton található mosási illetve tisztítási útmutatót, ennek hiányában mosás/tisztítás előtt kérdezze meg a kereskedőt. Léteznek bútorkárpit tisztítással foglalkozó vegytisztító cégek, kérjen garanciát összezsugorodás esetére. 

Folt tisztításakor legyen óvatos és kérjen tanácsot a kereskedőtől. 
A fehér szöveten eleinte nyomot hagyhatnak a sötétebb anyagok. Például: az új farmernadrág nyomot hagy a fehér kanapén vagy egy sötét kanapé hagy nyomot a fehér nadrágon. 

A bútor nem megfelelő kezeléséből adódó sérüléséért és megrövidült élettartamáért a vásárlót terheli a felelősség. A véletlenszerűen felmerülő problémákra megoldást találhat ebben az útmutatóban. További információért kérjük, forduljon a kereskedőhöz. 

Élvezze új bútorát!

IDdesign 

NE FELEDJE: A napfény minden bútorra hatással van, még a legszíntartóbbak is megfakulhatnak. 

KERESSE az IDdesign „Termékápolási” prospektusát, melyből tájékozódhat az üzletünkben kapható bútor tisztítási és ápolási termékekről. 

Ez az útmutató segíthet önnek, hogy a legtöbbet hozza ki új bútorából. Minden, használatnak kitett anyag elhasználódik és a legtöbbjük ápolást igényel. Ez a kiadvány tájékoztatást nyújt a legelterjedtebb anyagok kezeléséről. Amennyiben az ön új bútoráról nem esik szó ebben az útmutatóban, kérjük lépjen kapcsolatba a kereskedővel a tisztítás vagy ápolás előtt. (4. OLD)