Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miből legyen az étkezőasztal felülete? - Lakberendezés blog

Az első és legfontosabb, az asztal anyagát, színét és formavilágát a lakás egészének stílusvilágához igazítani. Ez persze nem a mindenben azonos anyaghasználatot, mint inkább a harmóniára való törekvést jelenti. A modern enteriőrben épp úgy jól mutat egy letisztult valódi fa asztal, mint egy kortárs fém, vagy üveg.

Amikor voksunkat egy valódi fa étkezőasztal mellett tesszük le, biztos hogy hosszútávon is a decens eleganciát hozzuk be a térbe. A valódi fa értékes, időtálló, elegáns – ugyan akkor vitathatatlan, hogy kényes is. A minőségi asztalok fedlapja általában kemény európai-, vagy a még keményebb  trópusi fafajtákból készülnek, amit a  neves gyártók speciális felületkezelésekkel látnak el. Ezek ellenállóvá teszik a felületet, de azért ne felejtsük, mégis csak  valódi fáról beszélünk.

 

 

A valódi fa pedig nem szereti ha a forró, netán nedves aljú tányérokat, poharakat közvetlenül rájuk tesszük, mert ezek ugyanis nyomot hagyhatnak felszínükön, csúnya foltok, karikák, karmolások  formáiban. Ha valami kiömlik rá, de azt azonnal felitatjuk és a felületét szárazra töröljük, akkor viszont nem fog károsodni, még akkor sem ha ez többször is előfordul. Tisztán tartása is egyszerű, a rendszeres  portalanítás és bútorápolóval történő áttörlés hosszú távon garantálja makulátlan szépségét.

Vannak étkezőasztalok, amik fedlapja gyönyörű, értékes márványból készülnek. A márványlapos asztal egy másféle életérzés – és egy másféle gondoskodás. A hiedelmekkel ellentétben azonban a márvány nem annyira kényes, mint azt elsőre gondolnánk. Tény, hogy porózus szerkezetű kő, ami eredendően nem szereti a étkezőben előforduló baleseteket. Ilyenek  pl. a ráömlő kávé, vagy a vörösbor amik ha beszívódnak a márványba, foltokat hagyhatnak rajta. Ha azonban ezeket azonnal felitatjuk, majd a felületet nedves ruhával megtisztítjuk és szárazra töröljük, nincs miért aggódnunk.

Fontos, hogy súrolószert ne használjunk a tisztításához, hiszen az összekarcolja a márvány felületét, és a fényét is károsítja.

 

Van egy speciális felület, mely nagyon divatos és nagyon ellenálló. Az alapja egy MDF lap, melyre egy beton hatású melamin réteget ragasztanak. A melamin felületen semmilyen kárt nem okoz a ráömlő folyadék, a forró tányér, vagy edény. Különböző méretekben rendelhető.

 

Kosárba

Tartalomhoz tartozó címkék: Étkező