Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Trine Andersen


Megosztás
EN FERM
ferm átalakulás

Trine Andersen designer különbözőképpen használja fel érzékeit és tapasztalatát, ha a divatiparról és a design tapétákról van szó. „A tapéta divatos egy otthonban.”

Divatot otthonunkba
„Valószínűleg mindig is tudtam, hogy független szeretnék lenni, de motivációra is szükségem van ahhoz, hogy el tudjak indulni.” Árulja el Trine. Cége Aarhus belvárosában egy otthonos, csendes belsőudvaron található, ahol mindössze 5 alkalmazottjával, és férjével, Martinnal dolgozik, aki párhuzamosan egy kisebb reklámcéget is vezet.

És remekül ment minden. A Ferm Living egyre ismertebbé vált a dán lakberendezés és életstílus területén, de gyártásuk 60%-a exportba megy. Dániában az IDEmøbler a legnagyobb vásárlójuk.

Nehéz volt a kezdet, mert senki nem hitte, hogy az idő megérett volna a tapétákra. „Végül fogtam egy pici (dán) gyártót az ötletemmel, és egy Formland vásárlátogatás után annyira megnőtt az érdeklődés irántunk, hogy azonnal bele is vágtunk a gyártásba.”

Designfolyamat
Egyrészt beletelt egy kis időbe, míg Trine megtanult dolgozni az új termékekkel, másrészt a falak mérete lényegesen nagyobb volt, mint egy divatmagazin oldala. A tapétadesignerek számára ez utóbbi jelenti a legnagyobb kihívást – hogy a mintáknál elsimítsák a kapcsolódási részeket.

„Designomnak két alapvető motívuma van – a madarak és a természet. Ettől függetlenül fenntartjuk magunknak a jogot, hogy kövessük az új trendeket is, így precízebb, grafikusabb mintáink is vannak. Összesen 32 tapétánk van – ebből 4 kifejezetten gyermekszobai.” Mondja Trine, aki 2008 augusztusában hozta világra kisfiát.

Az inspiráció rengeteg helyről jöhet – egy régi csészétől, egy bolhapiacról, egy festékes vödör kinyitása közben, egy darabka filctől vagy éppen egy szakácskönyvből – furcsán hangzik, de van, hogy Trinat épp egy ilyen furcsaság ihleti meg.

?„Az IDEmøblerrel egyforma színkódokkal próbálunk dolgozni, így a választék egyes részei kapcsolódhatnak egymáshoz. Amikor belekezdek egy ötlet megvalósításába, 10 vázlatból átlagosan kettő az, amit meg is valósítok. Ennél a válogatási folyamatnál dől el a szín is. A fölösleget pedig mindig csak a kész tapétáról távolítom el.”?

Változás egy délután alatt
Trine természetesen a tapétázásban is otthon van. „Jelenleg a Smart Wall nevű papírminőséget alkalmazzuk; ez nem tisztán csak papír, 50%-ban egyéb anyagokat is tartalmaz. Emiatt nemcsak hogy könnyebb lesz egy nap leszedni a tapétát, de térhatása is szebb, nem lesznek rajta különböző nyomatok vagy horpadások. Csak kenjük be a falat ragasztóval a kívánt területen, és tegyük fel a tapétát – semmi perc alatt kész is.” Állítja meggyőzően.

„A tapéta igazi alternatíva lett a fehér fal számára. Egy tekercset 3 csíkra tudunk vágni, így kb. 1,5 méternyi falat fedünk be vele; és ez elég is lehet. Ha egy szoba tágas, egy vagy két falon nagyon jól mutat a tapéta.”

Az illesztések kihívása
„Szerintem a tapétát nagyon könnyű használni, legyen szó akár kicsi vagy nagy szobáról – csupán azt kell alaposan átgondolni, hogy a tapéta illik-e a ház stílusához és térhez. Szégyennek tartom ha valaki régimódi tapétával próbálja díszíteni modern stílusú otthonát. Természetesen nekem mindegyik tapétánk tetszik, de mi egy keskeny, 60-as évekbeli házban lakunk, így nem mindegyik tapétánk stílusa illik oda. Nem kellene félnünk a színektől. Néhány éve divat volt, hogy a gyertya, a párna, de még a faliképek is egyszínűek voltak. Megjósolható volt, hogy ez (szerencsére) változik. Számomra sokkal nagyobb stílusbiztonságot jelent az, ha különböző színeket és formákat összeválogathatok. Lehet azonban, hogy ’csúnyára’ sikerül, ettől viszont még nagyobb kihívás.”


 
Trine tapétatippjei:

• A tapéta képes ’megmozgatni’ a falakat – egy hosszú fal harmonikusabb látványt nyújthat ha eltérő színekkel tapétázzuk ki
• A tapétázott falak által a szoba ’kis dobozkának’ tűnhet
• Az erős színkontrasztok mozgalmassá teszik a szoba összképét – tónusváltással kellemesebb látványt kapunk
• Småmønstrede tapeter skaber en hyggelig og kolonihave-agtig ”farmorstemning”

Se her, hvordan man sætter tapet op.


 
A tapétát használhatjuk még:

• Alternatív ágypárnára
• Tároló dobozokra
• Falra kollagénként
• Burkolat alátéteként vagy régi ajtók betömésére
• Lámpaernyő készítéshez
• Beklædning på den lodrette del af trappetrin
• Asztalok, komódok, sámlik lefedésére


 
FAKTA OM TRINE ANDERSEN

Trine Andersen, Født i 1978
Uddannet på International Buisness Academy, Kolding – kommunikationslinien, 2001
Tidligere ansættelser: Udtryksansvarlig i større dansk modevirksomhed og Art Director på Reklamebureauer
Hjemmeside: www.ferm-living.com