Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Világítási trendek 2019 - Lakberendezés blog

A világítás az otthonod egyik legfontosabb tartozéka. Fontosabb, mint mondjuk a szekrények vagy a televízió. Egy jól megtervezett világítási rendszer szinte észrevétlenül tud nagyon sokat hozzátenni a lakásbelsőhöz: miközben kellő fényt biztosít az otthoni tevékenységekhez, összhangban is van a lakás dizájnjával.

A lámpatestek úgy díszítik a szobát, hogy nemcsak illeszkednek a lakás színeihez és berendezéseihez, de azokat kiemelik. Jól kitalált világítás mellett még otthonosabb lesz a lakás esténként, egy rossz pedig sajnos sokat tud rontani rajta. A világítás tervezést igényel, egy újonnan épülő ház esetében a belsőépítészeti kiviteli tervekkel együtt érdemes megtervezni, hogy hová és milyen kiállásra lesz szükség, mert utólag, ha nem is lehetetlen, de sokkal nagyobb munka módosítani vagy több kompromisszum lesz az eredménye. Nemcsak azt érdemes kitalálni előre, hogy hová, hanem azt is, hogy milyen lámpákat szeretnénk, mivel a kettő nagyon szorosan összefügg.Segítségül néhány támpont:

Mennyezeti világítás

A fényes lakás menő és jól is néz ki! Minél több helyről, minél nagyobb területről érkezik a fény, annál jobban be tudja világítani a lámpa a szobát. Éppen ezért 2019 egyik trendje, hogy olyan mennyezeti lámpákat használnak, amelyeknek horizontálisan széttartó ágai vannak ahelyett, hogy függőlegesen lefelé lógnának, mint a hagyományos csillárok. Így egyetlen kiállással sokkal nagyobb terület bevilágítható, ha az az ágain helyezzük el az égőket.

A márvány időről időre felbukkan, és népszerű anyaggá válik a lakberendezők között. Úgy tűnik, most újra itt van az ideje! A márvány hagyományosan a jómódot szimbolizálja, presztízse a mai napig megmaradt. Ha pedig divatos, használjuk bátran! Természetesen a fehér carrarai márvány a legelegánsabb mind közül, de a szürkés és a feketés-zöldes árnyalatú márványkövek egyaránt divatosak. Válasszunk márványtalpú asztali lámpát, állólámpát vagy éjjeli derengőt, biztosan elegáns darabja lesz a lakásnak.

Sárgaréz az új króm?

Az évek óta divatos bronzot felváltja a csillogó sárgaréz. A sárgaréz többféle stílushoz is remekül illeszthető, mégis igen karakteres megjelenése van. Egyrészt az egyedi hangulatot árasztó színe miatt, másrészt pedig azért, mert jól megmunkálható, és így változatos formájú lámpatestek készíthetők belőle.

Egyre gyakoribb az a praktikus megoldás, hogy a fényforrást különböző helyekre, más használati tárgyakba beépítik. Ez az eredendően konyhai megoldás továbbfejlesztve már a lakás bármely helyiségében alkalmazható: mennyezeti ventilátorral, bútorokkal vagy bármilyen frappáns elrejtett helyen. Ha most tervezed a világítást az otthonodba, gondold végig, hová érdemes beépített LED-paneleket tenni, mivel lehet összekötni! Az okosvezérlést is érdemes megfontolni.

 

Természetes anyagok burának

A természetes anyagok mindig népszerűek, 2019-ben viszont a dizájnerek többet fogják használni a világításhoz is. Harmonikus, könnyedebb hangulatot áraszt, bármilyen stílushoz passzol. Leginkább a lámpaburákat érdemes természetes anyagokból készíteni, fonni (például rattan, kötelek, de akár uszadékfa is).

Minél nagyobb lámpatestek

Egy nagy lámpatest impozáns látványt nyújt napközben is, használat közben pedig még inkább. A nagyobb lámpákra inkább dizájnelemként gondoljunk, mint világtásként, és keressünk színben és alakban a lakáshoz illő fajtát. Természetesen funkcionalitása is van a nagyobb méretnek, mivel egy erősebb izzóval jóval több fényt fog adni, nem is érdemes gyengébb teljesítményűvel használni. Asztal fölé lógatva vagy a nappali fő világítóeszközeként egyaránt nyugodtan alkalmazható, és fogják is sokan 2019-ben!

Szobrászati alakzatok

Akár mennyezeti, akár állólápáról legyen szó, nagyon vonzó tud lenni, ha a lámpatest valamilyen érdekes alakzatot ölt. 2019-ben divatosak lesznek a látványos, már-már művészi igényességgel kidolgozott lámpatestek. Ezek önmagukban is szépek, de a világításba is tudnak játékosságot csempészni. Ne féljünk a szokatlan formáktól, akár egy elegánsabb, akár egy extravagánsabb darab illik inkább az otthonunkba.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Világítás