Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kezelési útmutató bőr bútorokhoz

Az új bútorok általános használatáról

A bútorok használatára azért is kell odafigyelni, mert nincs két család, ahol egyformán használnák őket. A lefedett, festett és lakkozott felületek gyorsabban elhasználódnak azoknál a családoknál, ahol több vendég fordul meg, több a gyermek vagy kutyát illetve macskát tartanak, mint az egyszemélyes háztartásokban, ahol kevés időt töltenek otthon. 

A bőr és szövet felületeket mindig alaposan tisztítsa meg az izzadságtól, mivel az károsíthatja minőségüket. Ha így tesz, az meghosszabbítja a bútor élettartamát. Folt tisztításhoz, mosáshoz vagy ápoláshoz mindig ásványi anyag mentes vizet használjon, ezzel megelőzheti a kalcium foltok kialakulását. 

Sok család étkezik a nappaliban a dohányzó asztalnál TV nézés közben. Ezért különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a bőr és szövet felületeket rongálhatják az ételekből származó zsiradékok. Például a pattogatott kukoricából származó legkisebb mennyiségű zsiradék is elindíthatja a romlási folyamatot. Válasszon jó ellenálló képességű borítóanyagokat, melyek ellenállnak a fénynek és az erős dörzsölésnek, valamint kezelje megfelelő módon a bőr és szövet felületeket. A bútorokat rendszerint 120 kg-os (személyenkénti) terhelésre tervezik. Ezen a téren nincsenek szabványok, ezért nagyobb terhelésnek kitett bútorok estén konzultáljon az értékesítővel. 
Nem minden lakberendezési szövet van molylepke ellen is védő anyaggal átitatva, ezért ez a probléma se kerülje el figyelmét. Meg kell jegyezni, hogy a huzamosabb ideig használaton kívül álló bútorok ki vannak téve a molylepke veszélynek. Léteznek molylepke ellen védő anyaggal átitatott szövetek, de kaphatóak különféle ellenszerek is. Kizárólag a 100%-ig szintetikus anyagból készült anyagok nincsenek kitéve a molylepkék által jelentett támadásnak. 

A bőr tulajdonságai

Mivel az igazi bőr természetes termék, ezért nincs belőle két egyforma. Kinézete és tulajdonsága annak függvényében változik, hogy az állat mely részéből készült és milyen hatásoknak lesz kitéve. Lehetséges a legrosszabb részek kivágása, de így a bőr nagyon drága lesz. Lakkozása és színezése szintén megoldható, így a bőr sokkal merevebbé és műanyaghoz hasonlóvá válhat, de kevésbé lesz törékeny. A gyártók igyekeznek, hogy a rendellenességek a bútor hátuljára kerüljön. Vásárlóként fontos, hogy jelezze igényeit a kereskedő felé, így megtalálhatják az ön szükségleteinek és anyagi helyzetének megfelelő darabot. 

Az említett rendellenességek, melyek nem hibák, a következők lehetnek: 
Ágak, tüskék és szögesdrótok okozta sebek, horzsolások. Ha a seb begyógyult, a bőr nem fog gyengülni.
Ráncok, melyek állatonként változnak. Ezek a ráncok enyhén láthatóak a kidolgozott bőrön és annak természetességét hangsúlyozzák.
Műtrágya által okozott sérülések nyomai.
Gombás megbetegedés és sömör sok állatnál előfordul.

Ezek a rendellenességek a valódi bőr ismertető jelei és ezek különböztetik meg a műanyagtól. A bőr készülhet ökörből vagy bivalyból. A bivalyból készült bőr sokkal keményebb szerkezetű és több variációja van, mint az ökör bőrnek. A disznóbőr nem alkalmas bútor készítésére. 

A bőr színe

A bőrt különböző módon cserzik. A legelterjedtebb a krómcserzés. A króm nélküli, szintetikus cserzés egy új módszer, ami védi a környezetet. A bőrt festhetik anilinnal, ami a legtermészetesebb felületet biztosítja vagy alkalmazhatnak fedőréteget. A fedőréteg nem járja át olyan mélyen a bőrt, mint az anilin. Nehéz megmondani, hogy melyik a jobb. Ízlés és beállítottság kérdése az egész. A nagyon vastag fedőréteggel rendelkező bőr, melyre mesterséges erezet lehet nyomtatva, nem rendelkezik a valódi bőr sok tulajdonságával és a legrosszabb esetben el is repedhet. Érdemesebb műbőr terméket vásárolni ebben az árfekvésben. 

A bőr általában nem igényel sok ápolást, de nem is hanyagolhatjuk el. A nagy igénybevételnek, koszolódásnak, kiszáradásnak stb. kitett bőröket gyakrabban kell ápolni. A zsiradék ugyanolyan mértékben károsítja a bőrt, mint a szövetet. Kerülje a zsíros ételek, ropogtatni valók stb. kiömlését. 

Bőr típusok és ápulásuk

A védőréteggel bevont bőrök jól tűrik a napfényt és könnyű ápolni őket. A legtöbb használati hatásnak ellenállnak. A felületkezelt bőröket puha ruhával tisztítsa – ha szükséges ásványi anyag mentes vízben öblítse ki. Az alapost tisztítást végezheti szappanos vízzel. Tegyen ¼ dl szappant 1liter forró vízhez, várja meg míg kihűl. Kerülje a bőr felület erős dörzsölését. A szappan maradványokat száraz ruhával könnyedén eltávolíthatja. Lehetséges különleges tisztítószer használata, ami még rugalmasan is tartja a bőrt. Kérdezze meg a kereskedőt az adott bőrtípushoz legmegfelelőbb módszerről. Plusz kenőanyagok használata általában nem szükséges. A bőrápoló krém és olaj használatával bánjon óvatosan és kövesse a használati útmutatót. A túl sok olaj illetve krém a felület elszíneződését okozhatja. 

A kis felületvédő kezeléssel ellátott bőröknek, fél-anilin, hasonlóak a tulajdonságaik, valamivel rugalmasabbak és kevésbé ellenállóak a fénynek. Az ápoláshoz és tisztításhoz a fentieket vegye figyelembe. 
A felületvédő kezelés nélküli bőr, a tiszta anilin bőr, puha, szép és rugalmas. Fényellenálló képessége nem jó, ezért óvni kell a közvetlen napfénytől. Könnyedén felszívja a folyadékot és a zsírt, például a hajból, és a használat során egyre sötétebbé válik. Ápolása hasonló a felület kezelt bőréhez, de nem használható rajta az általános bőrápoló krém vagy olaj. Bizonyos típusok nem tűrik a szappant sem. Kérdezze meg a kereskedőt! Léteznek olyan ápolószerek, melyek növelik bizonyos anilin típusok ellenálló képességét. Kérdezze meg a kereskedőt. 

A ruspaltnak ami a bőr hús felőli része, nincs mintázata. Tisztítása és ápolása olyan, mint az anilin bőröké. 

Soha ne használjon mosogatószert, mosószert, oldószert vagy egyéb tisztítószert a bőr tisztításához! 

A by-cast bőrt különböző neveken hozzák forgalomba; Royal, Creta és Oleosa. A by-cast bőr hasított (a hús oldaláról), amire műmintázatot nyomtatnak és az egyik oldalát polyutherénnel vonják be. Ez a bőrtípus olyan, mintha nem tudna lélegezni és rajta ülve enyhe nedvességet érezhet. Az ellenálló képessége elég jó. A felület rugalmasságát úgy őrizheti meg, ha megfelelő krémmel ápolja. Ezt a páratartalom, hőmérséklet és a napfény függvényében évente 2-4 alkalommal kell megtenni. A napi tisztítást elegendő száraz ruhával végezni. A hőnek nem áll ellen ezért vigyázzon a lehulló parázzsal. Ha a felület megsérül és láthatóvá válik a bőr, néhány esetben javítható. Szakember után érdeklődjön a kereskedőnél. 
A bútor nem megfelelő kezeléséből adódó sérüléséért és megrövidült élettartamáért a vásárlót terheli a felelősség. A véletlenszerűen felmerülő problémákra megoldást találhat ebben az útmutatóban. További információért kérjük, forduljon a kereskedőhöz. 

Élvezze új bútorát!

IDdesign

NE FELEDJE: A napfénytől és az erős hőtől minden bőrtípust óvni kell. Bútorát tartsa távol déli fekvésű ablakoktól, kályháktól, radiátoroktól stb. A bőr általában kevésbé áll ellen a fénynek, mint a szövet. A puha anilin bőr fakul meg a leginkább. 

KERESSE az IDdesign „Termékápolási” prospektusát, melyből tájékozódhat az üzletünkben kapható bútor tisztítási és ápolási termékekről. 

Ez az útmutató segíthet önnek, hogy a legtöbbet hozza ki új bútorából. Minden, használatnak kitett anyag elhasználódik és a legtöbbjük ápolást igényel. Ez a kiadvány tájékoztatást nyújt a legelterjedtebb anyagok kezeléséről. Amennyiben az ön új bútoráról nem esik szó ebben az útmutatóban, kérjük lépjen kapcsolatba a kereskedővel a tisztítás vagy ápolás előtt. (4.OLD)