Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kerti bútorok anyaga és ápolása - Lakberendezés blog

Gondoskodj kültéri bútoraidról, hogy hosszú éveken keresztül minél tovább használni tudd azokat.

Az IDdesign kültéri kollekciójának stílusa időtlen, így nem kell aggódnod, hogy megvásárolt kedvenceid jövőre kimennek a divatból. A választáshoz fontos tudnod, milyen tulajdonsággal bírnak az egyes anyagok, karbantartásukra is szükséges minimális időt fordítanod, így hosszú időn át élvezheted majd velük a nyári szezonokat.

FSC FA:

Az FSC® jelölés felelős, fenntartható erdőgazdálkodásból származó faanyagot jelent. A feldolgozásának minden egyes elemét ellenőrzik a fa kivágásától kezdve, a dolgozók méltányos körülményein túl, míg a termék eljut a végfelhasználóig. Az FSC® (Forest Stewardshop Council) minősítéssel rendelkező termékek garantálják a minőséget, így nyugodt lelkiismerettel vásárolhatod meg őket.

Az érintett erdőkben biztosított az őslakosok, az állatok és növények védelme. Az erdőgazdálkodásból származó bevétel egy része a helyi közösségek támogatására (iskolák, infrastruktúra, vízellátás) használják fel.
 

TEAKFA:

A teakfa a kültéri bútorokhoz használt egyik legjobb fafajta, természetes olajtartalma révén.

A teakfát faápoló olajjal szükséges átkenni évente egyszer, így aranyló színe lesz, ellenkező esetben szürkévé válhat. A fa ápolását megelőzően fontos, hogy megtisztítsuk és megszárítsuk a kezelendő felületet. A pollen vagy penész okozta sötét foltokat könnyedén elkerülhetjük, ha időnként letisztítjuk kültéri bútorunkat.

A faanyagon az idő múlásával természetéből adódóan megjelenhetnek kisebb elváltozások, repedések.

Fontos, hogy szezonon kívül száraz és jól szellőző, hűvös helyen tároljuk.


AKÁC,EUKALIPTUSZ,TÖLGY:

Az akácfa, az eukaliptusz és a tölgy kemény fafajták. Jól viselik a nedves és száraz időt egyaránt. Általában olajjal kezeltek, vagy festett formában fordulnak elő kültéri bútorokon.

Mint minden fafajta esetében, itt is fontos az időnkénti olajos kezelés és tisztítás, hogy elkerüljük a tartós szennyeződések és elszíneződések maradandó károsító hatásait.

Minimális odafigyeléssel könnyen megtarthatjuk kerti bútoraink új állapotát. Szezonon kívül száraz, hűvös, jól szellőző helyen érdemes tárolni fabútorainkat.
 

POLYWOOD:

A polywood egy erős, szintetikus polimer, mely valódi fa hatással bír.

Ez a különleges anyag ellenáll a nedvességnek, penésznek, ami kiemelkedően hosszú élettartamot biztosít kültéri asztalunknak. Az asztalon hagyott dolgokat óvjuk az erős napsütéstől.

Ha kültéri bútorunk igazán tartós és ellenálló anyagból készült, még akkor is ügyeljünk rá, hogy szezonon kívül ne érje fokozott nedvesség és hőhatás kedvenc darabjainkat, így biztosan sok éven át nem kell lecserélned őket.

 

DURABOARD:

A duraboard egy újrahasznosított, FSC® anyag, mely tartós és jobb ellenálló a karcolásokkal és az UV sugárzással szemben. Egyedi felületkezelése lehetővé teszi az ebből készült bútor kültéri felhasználását egész évben.

A duraboard eukaliptusz fából és polietilén műanyagból származó reszelék keveréke, a feldolgozás során egy igazán tartós szerkezet jön lére, az így készült asztallapon akár egy forró edény sem tehet kárt.

Szükség szerint ez a felület is olajozható, tisztításuk rendszeresen nedves törlőruhával javasolt.

Az élettartamát növelhetjük, ha szintén száraz, hűvös helyen tároljuk.

 

POLYRATTAN:

A polyrattan és a valódi rattan között a különbség egyszerűen csak annyi, hogy a valódi rattan vesszőből fonva készül, míg a polyrattan ezeknek a vesszőknek a műanyag utánzatából kerül kialakításra. 

A természetes rattan anyag sajátos tulajdonsága, hogy az időjárásnak nem áll ellen, kiszáradhat, ezért fokozott gondoskodást igényel szabadtéren.
Ezzel szemben a polyrattan anyag természetes hatású, tökéletesen visszaadja a rattan bútorok egyediségét, mindemellett UV-álló, nem érzékeny a nagy hőmérséklet ingadozásra és csak minimális időt kell fektetned karbantartásukra.

 

TERMÉSZETES RATTAN:

Sok fonott bútor természetes anyagból készül: például rattanból és a bambuszból.

A rattan a trópusi pálmafák alcsaládjába tartozik. Természetes formájukban nem állnak ellen az időjárásnak, ezért nem ajánlott kültéri használatuk, fedetlen helyen. Esőnek és erős napsütésnek kitéve elszíneződhetnek.

Télikertben, fedett teraszon akár évtizedekig is használhatók. Fontos ügyelni rá, hogy ne száradjanak ki, mert elveszthetik rugalmasságukat és megrepedezhetnek. 

Időnként ajánlott ásványmentesített vízzel permetezni, párásítani. Tisztítása napi szinten ajánlott puha kefével vagy törlőronggyal.

 

BAMBUSZ:

A bambusz népszerű anyag a bútorgyártásban, kültéri felhasználásra is. Színe közelít a teakfához, ami a bambusz gőzölése nyomán alakul ki.

A bambuszt érdemes időnként faolajjal kezelni, hogy megőrizzük felülete szépségét és megvédjük a külső behatásoktól.

Szezonon kívül tároljuk száraz, hűvös helyen bambusz kültéri bútorainkat.
 

 

KANAPÉK VÁZA ÉS PÁRNÁI:

A kültéri kanapék váza legtöbbször alumíniumból vagy acélból áll, ami szintén minimális karbantartást és tisztítást igényel. A kanapékat borító párnák készülhetnek vízálló és nem vízálló szövetekből.
Szezonon kívül a vízálló termékeket is ajánlott száraz, hűvös helyen vagy lefedve tárolni.

 

MOZAIK:

A mozaik felületek kis méretű, különböző kődarabokból állnak össze.

Szépsége mellett tartóssága sem másodlagos. A rusztikus, izgalmas mintázatok gyakran kör alakú asztalokat díszítenek.

 

CEMENT & TERAZZO:

A terazzo és a cement ismét virágkorát éli és nagyon divatos felület lett az elmúlt 1 évben. Ez egy erős, nyers és természetes, kőörleményből álló anyag. A só vagy mészlerakódásokat ecettel könnyedén eltávolíthatjuk.

Méhviasz használatával extra védelmet adhatunk a felületnek. Szezonon kívül érdemes száraz és szellőző helyiségben tárolni. A tartós védelem érdekében javasolt a méhviasz használata 3-4 alkalommal egy évben. 

 

MŰANYAG, POLIPREPILÉN:

A polipropilén műanyag bútorok az egyik legnépszerűbb anyagválasztás a kültéri székek esetében. Egy puha kefével vagy törlőruhával könnyedén karban tarthatjuk.

A műanyag kerti székek az IDdesign kínálatában, 2020 legnépszerűbb színeiben is kaphatók. A borvörös és mustársárga árnyalatok a kültéri trendekbe is frissességet hoznak.

A hagyományos, klasszikus székformák mellett a műanyag könnyed formaalakítása révén izgalmas, újító megoldásokkal is találkozhatunk.

 

KÖTELEK,HUZALOK:

A kötelek, huzalok tartósak és időjárásállóak. Minimális karbantartásuk egy puha kefével egyszerűen megoldható.

A kötelek és huzalok áttört felületeket adnak, amik még egyedibbé tehetik kültéri székeinket. A napfény finom, nyugtató fényjátékával örvendeztetheti meg szemünket és lelkünket. 

 

NAPERNYŐK:

A napernyőknél fontos kiemelnünk, hogy elsősorban árnyékot adnak, esőben és erős szélben szigorúan nem ajánlott menedékként használni, ilyen esetben mindig eresszük le és rögzítsük, mi pedig húzódjunk fedett helyre, míg nem enyhül az időjárás.

Összecsukott állapotban érdemes borítással védeni. A megfelelő karbantartás érdekében ajánlott a mozgó alkatrészek tisztítása és olajozása.
Javasolt a textil impregnáló spray használata az ernyő karbantartására.

Szezonon kívül száraz, hűvös helyen tároljuk, a vázat adó fa vagy nád ugyanis könnyen kiszáradhat tartósan magas hőmérsékletű helységben.

 

Készülj a nyárra, vásárold meg legújabb termékeinket kertedbe és élvezd a csodás kültéri oázist!
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kültéri bútor