Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kezelési útmutató fabútorokhoz

Az új bútorok általános használatáról

A bútorok használatára azért is kell odafigyelni, mert nincs két család, ahol egyformán használnák őket. A lefedett, festett és lakkozott felületek gyorsabban elhasználódnak azoknál a családoknál, ahol több vendég fordul meg, több a gyermek vagy kutyát illetve macskát tartanak, mint az egyszemélyes háztartásokban, ahol kevés időt töltenek otthon. 

A bőr és szövet felületeket mindig alaposan tisztítsa meg az izzadságtól, mivel az károsíthatja minőségüket. Ha így tesz, az meghosszabbítja a bútor élettartamát. Folt tisztításhoz, mosáshoz vagy ápoláshoz mindig ásványi anyag mentes vizet használjon, ezzel megelőzheti a kalcium foltok kialakulását. 

Sok család étkezik a nappaliban a dohányzó asztalnál TV nézés közben. Ezért különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a bőr és szövet felületeket rongálhatják az ételekből származó zsiradékok. Például a pattogatott kukoricából származó legkisebb mennyiségű zsiradék is elindíthatja a romlási folyamatot. Válasszon jó ellenálló képességű borítóanyagokat, melyek ellenállnak a fénynek és az erős dörzsölésnek, valamint kezelje megfelelő módon a bőr és szövet felületeket. A bútorokat rendszerint 120 kg-os (személyenkénti) terhelésre tervezik. Ezen a téren nincsenek szabványok, ezért nagyobb terhelésnek kitett bútorok estén konzultáljon az értékesítővel. 
Nem minden lakberendezési szövet van molylepke ellen is védő anyaggal átitatva, ezért ez a probléma se kerülje el figyelmét. Meg kell jegyezni, hogy a huzamosabb ideig használaton kívül álló bútorok ki vannak téve a molylepke veszélynek. Léteznek molylepke ellen védő anyaggal átitatott szövetek, de kaphatóak különféle ellenszerek is. Kizárólag a 100%-ig szintetikus anyagból készült anyagok nincsenek kitéve a molylepkék által jelentett támadásnak. 

A fa bútorok ápolásáról

A fa természetes anyag, ezért a belőle készült bútor mindig is egyedi lesz. Az erezet és a bütykök a fa természetes velejárói, ezért nincs két tökéletesen egyforma, fából készült bútor. A fa állandóan változik, ezért a belőle készült bútorok színe és szerkezete is módosul az egész élettartamuk alatt. Sok fafajtánál az első időszakokban figyelhető meg jelentős színbeli változás. Az első hónapokban hagyja lefedetlenül bútorát annak érdekében, hogy elkerülje a vázák vagy hasonló tárgyak által okozott foltokat. Minél több napfény éri a bútort, ez a folyamat annál gyorsabban halad előre. Ezt a folyamatot úgy lassíthatja le, hogy óvja bútorát a napfénytől és a páratartalom változásaitól. Vizet csak kis mennyiségben szabad használni és azonnal le kell törölni, ha kiborult. Használjon teljesen kicsavart anyagot a törléshez. 

A páratartalom változásával a tömör fa is változik. Például: az asztallapok egyenetlenné vagy enyhén hajlottá válhatnak, ez különösen a fenyőre igaz. A tölgyön és a bükkön csillag alakú repedések alakulhatnak ki az erezet között. Ezeknek a repedéseknek nincs hatása az élettartamra. A tömör, kezeletlen fát lélegezni kell hagyni, ezáltal a szoba páratartalmához tud igazodni. Soha ne fedje le a tömörfa bútort nem légáteresztő anyaggal, például műanyag vagy olajosvászon terítővel, 12 óránál hosszabb időre! Ha a fa nem lélegzik, meg fog repedezni. Ez különösen a tömör bükkből készült asztallapokra igaz. A szabályosan kezelt és kiszárított fát általában 30%-tól 60%-ig terjedő relatív páratartalomra készítik. A relatív páratartalmat hygrométerrel mérik. A fabútorokat nem szabad ingadozó páratartalmú szobákban tartani, mivel a fa alkalmazkodik a körülményekhez és ez tönkre is teheti a bútort. Kerülje a fűtetlen padláson, alagsorban vagy melléképületekben való tárolást! Védje a bútort a radiátorokból vagy más helyről származó hőtől! Beltéri lakásbútorát soha ne használja a kertben vagy a teraszon! A szőnyeg tisztítása előtt jusson eszébe, hogy a fa széklábak nyomot hagynak, ha nedvesség éri őket! 

Kezeletlen és szappannal kezelt felületek

Tiszta és száraz pamut anyaggal törölje le. A szennyeződött felületet ¼ deciliter szappanpehely és 1 liter forró víz keverékével lehet letörölni. Várja meg míg langyos nem lesz. Soha ne használjon lágy szappant! A szappan darabkákat azonnal törölje le egy tiszta, száraz ruhával. A szappan segíteni fog a fa megóvásában. 
A natúr fa nem lehet sokáig nedves, ezért azonnal szárazra kell törölni. A hátsó és oldalsó részeket szintén ápolni kell, mivel ezek is meghajolhatnak. (Lásd a „fa bútorok” címnél). Az alapos tisztítást egy lágy kefével is el lehet végezni és ne feledje az azonnali törlést. Azok a zsírfoltok, melyek ezzel a kezeléssel nem tűnnek el, nafta használatával könnyedén eltávolíthatók. A kezelés után a fa rostjai enyhén megduzzadhatnak. Szálirányban dörzsölje át a felületet igen finom dörzspapírral. Ne használjon fémdörzsölőt, mert az rozsda foltokat okozhat. A natúr bútornak tikfából kell lennie, hogy ki lehessen helyezni a szabadba. Az idő múlásával a fa ezüstös-szürkés színű lesz. A kertben használt, más típusú nemes fából készült bútorokat faápoló olajjal vagy más ápoló anyaggal kezelve óvhatjuk meg. A faápoló olaj megőrzi a tikfa színét. A kerti bútort még a szabadba való kihelyezés előtt le kell kezelni, ezután a bútort elegendő évente egyszer tisztítani és ápolni. 

Viasszal kezelt bútorok

Mindig száraz ruhát használjon a törléshez. Ha víz került rá azonnal törölje szárazra. A foltokat csak száraz felületről távolítsa el. Az alapos tisztításhoz használjon ásványi alkohollal és utána ne felejtse el letörölni. 220-as dörzspapírral dörzsölje át szálirányban a felületet. A bútort a fa típusának megfelelő viasszal kell után kezelni. Kérdezze meg a kereskedőt és kövesse a használati útmutatót. 

Lakkozott felületek

Használjon tiszta, száraz vagy tiszta vízben kiöblített, kicsavart ruhát. Vegye figyelembe, hogy bizonyos fényezett felületű régi és stílbútorok egyáltalán nem bírják a nedvességet. Kérdezze meg a kereskedőt. A legtöbb lakkozó anyag kezelhető szappannal és enyhe tisztító szerekkel. A mattá vált felületeket kezelje jó minőségű fényezőanyaggal. Kövesse a használati utasítást. Ne használjon szilikont tartalmazó szereket! A lakkozott felületű bútorok dörzspapírral való kezelését csak szakember végezheti! 

Olajjal kezelt felületek

Használjon tiszta, száraz vagy szappanos/enyhe mosószeres vízbe áztatott, jól kicsavart ruhát, utána azonnal törölje le. Ha a felület halványulni kezd, a fa típusától függően olajjal lehet ápolni (tikolaj, brazil rózsafaolaj, bioolaj stb.). Egy rész vazelin olaj és két rész finom szesz keverékét lehet használni. A túl olajossá vált felületről finom szesszel lehet eltávolítani a felesleget. Törlés után vékony rétegben olajt kell alkalmazni. Kövesse a használati útmutatót. Amennyiben szükségessé válik a dörzspapírral való kezelés, az enyhén olajos felületet szálirányban dörzsölje át. Használjon 320-as nedves-dörzspapírt. Az olajos ruhák tűzveszélyesek! Tegye őket légmentesen záró edénybe vagy nedvesítse be őket és használat után dobja ki! 

Lúggal kezelt fa

A lúggal kezelt fafelületeket különleges tisztítószerrel kell kezelni. Kérdezze meg a kereskedőt és kövesse a használati útmutatót. A bútor kezelésének hiánya kiszáríthatja a fát és repedéseket, illetve egyenetlenséget okozhat. 

A bútor nem megfelelő kezeléséből adódó sérüléséért és megrövidült élettartamáért a vásárlót terheli a felelősség. A véletlenszerűen felmerülő problémákra megoldást találhat ebben az útmutatóban. További információért kérjük, forduljon a kereskedőhöz. 

Élvezze új bútorát!

IDdesign 

NE FELEDJE: A napfény minden bútorra hatással van, még a legszíntartóbbak is megfakulhatnak. Ezért minden fa, szövet és bőrbútort óvni kell a közvetlen napfénytől. 

KERESSE az IDdesign „Termékápolási” prospektusát, melyből tájékozódhat az üzletünkben kapható bútor tisztítási és ápolási termékekről. 

Ez az útmutató segíthet önnek, hogy a legtöbbet hozza ki új bútorából. Minden, használatnak kitett anyag elhasználódik és a legtöbbjük ápolást igényel. Ez a kiadvány tájékoztatást nyújt a legelterjedtebb anyagok kezeléséről. Amennyiben az ön új bútoráról nem esik szó ebben az útmutatóban, kérjük lépjen kapcsolatba a kereskedővel a tisztítás vagy ápolás előtt. (4.OLD)